Fiskarheimen Havly Røst

Foto: Jon Kristian Lomundal og Ingrid Helland

Fiskarheimen Havly, Røst
Adresse: Tyvsøyveien 3, 8064 Røst

Bestyrer: Harjeet K. Jassal
+47 488 54 620 / +47 76 09 69 00
post@havly.no / havly.roest@nm-hotels.no

Kontonummer Havly Røst:
0536.50.76369 

VIPPS: # 608169 

 

Havly Røst 2020

Fiskarheimen er åpen for overnatting og for matservering.
Vi følger smittevernreglene.
For opplysninger/bestilling:
Ta kontakt med bestyrer: Harjeet K. Jassal:
Tlf.: 488 54 620
E-post: post@havly.no

Følg Havly Røst på facebook

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Fagbrev
Publisert 19. mars 2020


GRATULERER til bestyrer på Havly Røst, Harjeet K. Jassal (Rino), med bestått fagbrev som institusjonskokk,
og med beste karakter!


Foto: Ragnar Bull

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


En verdig hundreåring

Tekst og foto: Ingrid Helland. Publisert 31. mars 2019.

Klikk på bildene for bildetekst og større bilder.

Det var rene folkevandringen til Havly Røst siste søndag i mars. Folket strømmet på til avslutningsfest for sesongen og til markering av 100-års jubileet på fiskarheimen.

Det ble fullt i møtesalen. Skyveveggen til kaféen måtte åpnes.

Bestyrer Rino (Harjet K. Jassal) var kledd i sin fineste stas. Det lå spenning i luften. Hvordan kom det til å gå? Var det nok mat? Likevel, Rino smilte, ønsket velkommen etter hvert som folk steg på, bar på bord og stoler… hun er den fødte vertinne.

Solfrid Nikolaisen ønsket hjertelig velkommen i starten av festen. Forsamlingen stemte i med «Navnet Jesus blekner aldri» før Paul Mattis Nørstebø sang om Guds omsorg og knyttet noen gode og fine ord til Rom 10,13: For hver den som påkaller Herrens navn skal bli frelst. Jesus: Synderes og tolleres venn. Er Guds sønn. Kom for å vise oss hvem Gud er. Navnet Jesus betyr Herren frelser. Han vil ta hånd om deg og meg. Blir alle frelst? Nei, sier bibelen. Gud tvinger ingen, men den som tror på ham blir frelst. Gud vil at alle mennesker skal bli frelst.

Solfrid Nikolaisen avsluttet avdelingen med sangen «Når livets mange tråder veves inn i livets vev".

Ordfører på Røst, Tor-Arne Andreassen satte sin glans over festen med ordførerkjede rundt halsen og med takk og gaver fra Røst kommune. - Fiskarheimen har vært kommunens storstue i mange, mange år, sa orføreren. Han fortalte om Asbjørg og Andreas Skagen som var styrerpar i 25 år fram til 1991. På en spesiell måte tok de seg av ungdommene. I dag brukes kanskje fiskarheimen av "ungdommene" til han Skagen. Kulwant Jassal avløste Skagen og Rino overtok etterpå. Selv om båtene er større og mer moderne nå, har fiskerne bruk for heimen. Og riskremen snakkes det om langt utenfor fiskarheimens grenser. Ordføreren overrasket også med å markere et annet jubileum: 20-års jubileum for Solfrid Nikolaisen på Havly Røst. Hun ble overrakt en pins som bevis på at hun nå var ekte Røstværing. Fiskarheimen v/ Rino fikk overrakt et bilde av Trollskarven av Tor Kvarv, og blomster.

Steinar Greger, en av eierne av fiskemottaket John Greger AS, gratulerte fra bedriften, og takket Rino personlig for den flotte jobben hun gjør for fiskarheimen. Han overrakte også blomster og bilde.

Landsstyreformannen i Den indre Sjømannsmisjon, Pål Vigmostad var til stede. - Alt er på stell her på fiskarheimen, sa han. Det blir gjort et godt arbeid. Takk til Rino for jobben!
Vigmostad fortalte om hans egen fergetur fra Bodø og ut til Røst dagen i forveien. Turen ble utsatt fra Bodø pga av været, - og jeg satte meg øverst og fremst på ferga. Da ble det latter i salen, for enhver Røstværing vet at lengst bak i ferga er det rette stedet i sådant vær. Han leste også fra boka «Et fyrlys langs Kysten» om Andreas Skagen og hans liv før og etter han kom til Røst. Flere kom bort til Vigmostad i etterkant og snakket om hva Skagen betydde for dem i oppveksten.

Siste del av festen bestod av åresalg og opptil flere ulike hovedtrekninger. Ca 56.000 kom inn totalt på utlodningen.

En flott fest for en verdig hundreåring!

Bestyrer Rino Jassal t.v. og Solfrid Nikolaisen på Havlys moderne kjøkken, 100 år etter oppstart. Foto: Ragnar Bull

100 år på Røst

Av: Ingrid Helland. Publisert 21. februar 2019

I 100 år har Den indre Sjømannsmisjon (DISM) drevet misjons- og velferdsarbeid på Røst.

DISM begynte som en «utendørs» misjon da den ble født under trange og små kår i 1880. Da manglet bl.a. lokaler å samle fiskerne i.
«Etter ca 14 års forløp kunne misjonen samle fiskerne i leide eller selvbygde lokaler, og hånd i hånd med forkynnelsen av Ordet og sjelesorgen, fulgte diakonien og den sosiale velferd.» (Ivar H. Gamman i «Fiskerens Venn», 1966).

Reist under første verdenskrig
Fiskarheimen på Røst (Havly Røst) ble reist under første verdenskrig, og innviet i 1919. De første åra var fiskarheimen åpen kun i vintersesongen med bestyrer, husmor, andre medhjelpere og predikanter til stede, før det ble helårsdrift, antagelig etter 1945.
Under 2. verdenskrig tok tyskerne heimen i bruk. 50 menn hadde sitt tilholdssted der. Da krigen var over og Den indre Sjømannsmisjon kunne overta huset igjen, trengtes en større oppussing. Møtesalen ble gjort mindre og en fløy til «tjenerskapet» bygget. Senere har fiskarheimen vært oppusset og bygget på flere ganger. Siste gang i det første ti-året etter årtusenskiftet, og Havly Røst fremstår nå med lyse, innbydende og moderne lokaler.
Elektrisk lys ble installert i 1952. Akkurat ferdig til åpningsfesten for vinterfisket.

Innsats det står respekt av
Mange, mange har i årenes løp gjort en formidabel innsats på fiskarheimen.
I 9994 kom Harjeet K. Jassal (Rino) til Røst, fra India. I starten var hun titulert som husmor, men fra ca 2003 har hun drevet fiskarheimen alene. En innsats det står stor respekt av. I fiskerisesongen og i den travleste tiden om sommeren har hun med seg frivillige hjelpere. Solfrid Nikolaisen fra Askøy ved Bergen, er den som har vært - og er - bestyrer Rinos «nærmeste» gjennom mange, mange år. Hver vinter pakker Solfrid og reiser til Røst som frivillig medhjelper.

Markering 31. mars
31. mars er det avslutningsfest for vintersesongen - basar og markering av 100-års jubileum. Der er alle velkommen til å være med! Husets folk og sangevangelistene Paul Mattis Nørstebø og DagfinnSandal vil delta.

Sender takken oppover
Det er mange flere som her skulle vært nevnt og hedret, men la disse over stå som representanter for alle som har vært med i det store arbeidet som er drevet på Havly Røst - gjennom 100 år.
Med ordene til fiskeren Ludvig Oddan i «Tidende for den indre sjømandsmission», mars 1923, sender vi takken oppover til Han som har kalt og sendt ut arbeidere i alle disse år:
«Nu vi takker Gud, for indtil i dag har han sørget for legem og sjæl, og vist os sin miskunhet og kjærlighet. Gud velsign Den indre sjømandsmission og tak for hvad den har gjort for os fiskere og sjøfolk. Maa den gode sæd fortvarende faa spire og gro til Guds og Lammets ære!»

Les mer om historien til Havly Røst i Trygg Havn 3/2019 (mars).

Indisk buffet.

Hektiske dager på Fiskarheimen

Tekst og foto: Hildgunn og Jon Kristian Lomundal. Publisert 13. sept. 2018.

Den siste dagen i juli var en varm sommerdag i Bodø. I 28 plussgrader kunne vi nyte turen ute på dekk på ferja MS Værøy.

Selv om temperaturen ble noe lavere i løpet av den 3,5 timer lange ferje-turen, var det fortsatt fint sommervær når vi utpå kvelden ankom Røst. Og solnedgangen nord-vest i havet la heller ingen demper på gleden over å nok en gang å få besøke denne flotte øya ytterst i Lofoten.

Vi hadde lovet å være ei uke på Fiskarheimen, i forbindelse med Querini-festivalen første helga i august. Det var ventet rundt 2 000 tilreisende til festivalen, og for et samfunn med rundt 600 innbyggere merkes dette godt. Også Fiskarheimen var fullbooket og hver eneste sengeplass var tatt i bruk. Bestyrer Rino hadde brukt mye tid på å forberede helga, og både fryselager og kjølelager var fylt opp med matvarer for å ha nok mat til alle. I tillegg til oss, utgjorde Preeti (Rinos datter), Kari og Bjarte Brundtland teamet som skulle bistå Rino.

Det skulle fort vise seg at det var behov for forsterket bemanning. Allerede på torsdag fyltes både kafeen og storsalen opp av sultne tilreisende. De fikk bestille middag fra en rikholdig meny med blant annet boknafisk, hvalgryte, fiskeburger, tørrfiskboller og fiskesuppe. Kjøkkengjengen hadde sin fulle hyre med å ta imot bestillinger, servere mat, fylle opp i disk og skap, rydde bord og vaske opp. Når kvelden kom var fasit at vi hadde servert middag til over 200 personer.

De neste dagene fortsatte med like godt besøk. Godt vær gjorde det også mulig å ta i bruk hagen til de som ikke fikk plass inne, og på et tidspunkt var det også fullt rundt bordene ute. Mange munner ble mettet, og fornøyde gjester skrøt av maten og servicen de fikk på Fiskarheimen.

Etter flere dager med fiskemiddager var det på lørdag tid for litt endring på menyen. Da ble det servert indisk buffet. Også her var det flere ulike retter å velge i, blant annet kylling, sau, fisk, kjøttboller, deilige brød, og mye god dessert. Det var tydelig at maten falt i smak, og kjøkkengjengen hadde også denne dagen sin fulle hyre med å fylle på med mat, rydde bord og vaske opp.

Ellers gikk dagene med til vasking av rom, sengeklær og matsal. Vi fikk erfare at det er travelt å drive hotell, og når søndagskvelden kom må vi nok innrømme at flere av oss hadde slitne bein og såre tær. Til tross for travelheten var det morsomme og innholdsrike dager. Det ble mange koselige samtaler og møter med de som bodde hos oss på Fiskarheimen, og besøkende ellers. Og vi hadde det kjekt sammen på kjøkkenet, og samarbeidet veldig godt. Det kunne bli sosialt i vaffelhjørnet, når alle plutselig hadde ærend der, -enten for å hente en skjærefjøl, sette skåler i skapet, lage en tallerken med salat i full fart, hente varme vafler til sultne gjester, leite etter de stadig forsvunne kopptuene, skjære brød, -mens Bjarte både mikset vaffelrøre og steika vafler oppi alt dette. Bedre team skal man lete lenge etter altså

De tilreisende
dro fra Røst med mange inntrykk og opplevelser. Tilbakemeldingene tydet på at de satte pris på atmosfæren, maten og oppholdet på Fiskarheimen. Forhåpentligvis betyr det at de sitter igjen med et positivt inntrykk, og vil komme tilbake til Røst og Havly igjen.

Etter at alle festivalgjestene var reist, fikk vi noen roligere dager med rydding, vasking og litt friluftsliv, før det ble vår tur til å kjøre om bord på ferja tilbake til Bodø. Vi takker for oppholdet for denne gang, og satser på at vi snart får mulighet til å ta turen ut til Røst igjen.

Se også Trygg Havn 10/2018

Solfrid Nikolaisen stiller på Fiskarheimen også i 2018

Tekst og foto: Ingrid Helland. Publisert 5. februar 2018.

Solfrid var på Røst første gongen vintersesongen 1999. Då hadde ho i fleire sesongar vore på fiskarheimen på Skrova i Lofoten.

19 år er gått, og framleis reiser Solfrid av garde i starten av februar og gjer endereis i månadsskiftet mars/april. Etter ho vart pensjonist gjer ho arbeidet som frivillig, eller på dugnad om du vil.
- Det har lagt i meg frå eg var ung. Mor mi dreiv foreining for Den indre Sjømannsmisjon, og kvar gong det var dårleg ver, gjekk ho rundt og sa «stakkars fiskarane». Eg skjøna det ikkje den gongen, men gjennom engasjementet i heimen eg vaks opp i, fekk eg lagt nauda for fiskarane inn over meg.

Fullpakka Solfrid gler seg til å reisa nordover. Kvart år. Men ho kvir seg til reisa, for sjøsterk er ho ikkje. - Når eg er komen på plass er reisa gløymd og alt er vel; eg er komen «heim». Kvar gong Solfrid reiser nordover har ho bilen fullpakka med gevinstar til basar og handverk til sals. I år er bilen endå meir fullstappa då ho har skifta frå stasjonsvogn til ein liten Yaris. Loddbøker ligg på fiskarheimen heile fiskerisesongen. Dei blir trekte på avsluttingsfesten i slutten av mars.

Frå Nordhordland Dei siste åra har Solfrid Nikolaisen hatt ansvaret for å skaffa medhjelparar til sesongane. Rino, som er styrar på Havly Røst, og Solfrid klarar ikkje alt åleine. Det må forsterkingar til. I år er det fire personar frå Nordhordland som skal vera med kvar sine periodar:

Må vera der Årets sesong er litt meir spennande en elles. Grunna i fjorårets sesong då juksefiskarane måtte trekka lengre nordover i Lofoten for å fylla kvoten. Det var mykje fisk, men fisken beit ikkje. Solfrid Nikolaisen håper det ordnar seg i år. - Garnfiskarane fekk mykje fisk, seier ho. - Uansett kor mange fiskarar som kjem, må vi vera der og ta imot. Eg ber om at eg kan få bety noko for nokon, både for fiskarane og for bygdefolket. At vi kan få vera til hjelp både åndeleg og timeleg. Etter kvart som eg blir eldre ber eg om helse og kraft til å klara dagane, for det er ikkje å legga skjul på at det er travelt. Eg veit, og merkar, at det er mange som ber.

Kven som vil Er det mulig å ta turen til Røst og til fiskarheimen vinterstid? - Å ja, oppfordrar Nikolaisen, kven som vil kan koma. Ekstra kjekt er det om dei som er glade i misjonen kjem. Ring til Havly og bestill plass. Det er ei stor oppleving å vera på Røst i fiskerisesongen. Kjenna på fiskelukta og sjå på fiske- og folkelivet. På eit anna nivå Å vera fiskar i dag, er annleis enn på den tida Solfrid Nikolaisen vaks opp. Båtar og fasilitetar er på eit heilt anna nivå. Men behovet for å ha ein alkoholfri møtestad og ein plass der evangeliet blir forkynt, er like viktig som før. Det er også godt å kunna kjøpa seg ein god middag og ein kopp kaffi eller få vaska kleda og få dusja. - For ikkje å gløyma riskremen, avsluttar Solfrid smilande. Velkomen til Havly Røst - til fiskarar, bygdefolk og turistar!

Fullpakka

Solfrid gler seg til å reisa nordover. Kvart år. Men ho kvir seg til reisa, for sjøsterk er ho ikkje. - Når eg er komen på plass er reisa gløymd og alt er vel; eg er komen «heim».

Kvar gong Solfrid reiser nordover har ho bilen fullpakka med gevinstar til basar og handverk til sals. I år er bilen endå meir fullstappa då ho har skifta frå stasjonsvogn til ein liten Yaris.
Loddbøker ligg på fiskarheimen heile fiskerisesongen. Dei blir trekte på avsluttingsfesten i slutten av mars.

Frå Nordhordland

Dei siste åra har Solfrid Nikolaisen hatt ansvaret for å skaffa medhjelparar til sesongane. Rino, som er styrar på Havly Røst, og Solfrid klarar ikkje alt åleine. Det må forsterkingar til.
I år er det fire personar frå Nordhordland som skal vera med kvar sine periodar:

Må vera der

Årets sesong er litt meir spennande en elles. Grunna i fjorårets sesong då juksefiskarane måtte trekka lengre nordover i Lofoten for å fylla kvoten. Det var mykje fisk, men fisken beit ikkje. Solfrid Nikolaisen håper det ordnar seg i år.
- Garnfiskarane fekk mykje fisk, seier ho. - Uansett kor mange fiskarar som kjem, må vi vera der og ta imot. Eg ber om at eg kan få bety noko for nokon, både for fiskarane og for bygdefolket. At vi kan få vera til hjelp både åndeleg og timeleg. Etter kvart som eg blir eldre ber eg om helse og kraft til å klara dagane, for det er ikkje å legga skjul på at det er travelt. Eg veit, og merkar, at det er mange som ber.

Kven som vil

Er det mulig å ta turen til Røst og til fiskarheimen vinterstid?
- Å ja, oppfordrar Nikolaisen, kven som vil kan koma. Ekstra kjekt er det om dei som er glade i misjonen kjem. Ring til Havly og bestill plass. Det er ei stor oppleving å vera på Røst i fiskerisesongen. Kjenna på fiskelukta og sjå på fiske- og folkelivet.
På eit anna nivå
Å vera fiskar i dag, er annleis enn på den tida Solfrid Nikolaisen vaks opp. Båtar og fasilitetar er på eit heilt anna nivå. Men behovet for å ha ein alkoholfri møtestad og ein plass der evangeliet blir forkynt, er like viktig som før. Det er også godt å kunna kjøpa seg ein god middag og ein kopp kaffi eller få vaska kleda og få dusja. - For ikkje å gløyma riskremen, avsluttar Solfrid smilande.
Velkomen til Havly Røst - til fiskarar, bygdefolk og turistar!

Årets fiske 2016

Tekst og foto: Ingrid Helland. Publisert april 2016.

Årets skreifiske har vært innbringende. I starten av april var det enda noen fiskere igjen på Røst.

Morten Ove Pedersen (bilde over) fra Hustadvika i Møre og Romsdal, har levert fangst og fått oppgjør. Han er på Lofotfisket med enmannssjarken «Malin». Pedersen forteller om klesvask, dusjing og middag på fiskarheimen. - Fiskarheimen er ellers et godt alternativ til puben, sier han.

Christel Eide, på andre sida av bordet, er alt-mulig-dame på fiskemottaket. Hun kjører truck og tar seg av kontorarbeid. - Det har vært en utrolig sesong med mye fisk og stabilt vær. Fiskarheimen er alfa og omega for fiskerne. Nye fiskere spør alltid etter fiskarheimen når de kommer til Røst, så den er viktig, konkluderer Christel Eide.

Rino (t. h. over) og hennes frivillige stab på fiskarheimen, Solfrid Nikolaisen (t. v.) og Bjørg Njøten (i midten) har stått på i ukevis for fiskerne og for fastboende. Paul Mattis Nørstebø (ikke på bildet) har gjort en god jobb som vaktmester, og sammen med Solfrid hatt ansvaret for møtene på heimen. Tidligere i sesongen har også ekteparet Bull vært til uvurderlig hjelp.

Sesongen 2015 strekker seg lengre enn vanleg

Tekst og foto: Jan Arve Birkeland. Publisert 07.04.2015.

Her på Røst er det endå fullt av fiskarar som framleis har kvote igjen å fiske.
Mange er glade for at fiskarheimen har ope i påska, slik at dei kan få kome hit å ete og slappe av i lag med andre fiskarar.

Systera til Solfrid Nikolaisen, Berit Nilsen, er komen hit heilt frå Bergen for å hjelpe til. Utan henne hadde det vorte vanskelig å halde ope på fiskarheimen i påska.

Berit Nilsen (t.v.) og bestyrer Harjeet K. Jassal gjer ein flott jobb på fiskarheimen!

Avslutningsfesten var søndag for ei veke sidan, så då hadde ein jo tenkt at det var slutt på sesongen. Men grunna mykje dårlig ver gjennom heile sesongen, er det mange som har ein del att å fiske. Det er og kome refordeling av kvoten som betyr at alle får litt meir å fiske.

Så her på Røst strekker sesongen seg noko lenger enn vanleg.Det står no fullt av fisk rundt Røst så alle som er utpå får godt med fisk.

Takk til dei som gjer ein flott jobb her på fiskarheimen!

Fiskar Jan Arve Birkeland

Postadresse:
Havly Røst
8064 Røst

Fiskarheimen på Røst ble bygget i 1919-20.

Andre etasje i fiskarheimen er oppgradert med nye rom av god standard. Her kan du nyte øyas flotteste utsikt! Fiskarheimen kan tilby kurs- og konferansefasiliteter og har også en familieleilighet for utleie.

Ansatte:
Bestyrer: Harjeet K. Jassal
Tlf.: 488 54 620
E-post: post@havly.no

Hjelp til Fiskarheimen Havly Røst

Frå april til ut på hausten vil misjonen ha bruk for frivillige til hjelp på fiskarheimen Havly Røst.
Arbeidet vil vere alt førefallande arbeid som vask, matlaging, servering, klargjering av hotellrom m.m.
I utgangspunktet ønskjer misjonen at kvar frivillig bind seg til arbeid i minst to veker.
Du vil få fritt opphald og reise, samt ein mindre sum til lommepengar.
Du kan få eit opphald i eit området av landet som du aldri vil gløyme - der sola ikkje går ned!

Interesserte kan venda seg til misjonen sitt hovedkontor tlf. 55 34 93 10, eller på e-post dism@dism.no

Nrk TV: Folk: To brødre, en sjark og et hav av skrei

Dokumentar fra Lofotfiske. Ble vist på NRK 16. februar 2014. Her er også et lite glimt fra Fiskarheimen på Røst.